Последно! Операта влиза в Градския дом на културата

Мисия Пловдив

27-03-2014, 14:21

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Операта се завръща в Градския дом на културата

Единодушно съветниците решиха да отдадат 26 помещения на Държавна опера - Пловдив

Общинският съвет прие единодушно с 41 гласа „за” предложението на заместник-кмета Димитър Кацарски да даде за ползване на пловдивската опера 26 помещения в Градския дом на културата „Борис Христов“. 15-те стаи, складове, каси и зали бяха предоставени на операта безвъзмездно, но културната институция ще заплаща консумативите и режийните разноски на стойност 40 хиляди лева годишно. Освен това ще има право да ползва сцената минимум два пъти седмично за представления и 4 пъти седмично за репетиции.

Във вторник кметът Иван Тотев съобщи пред медии, че годишните разходи за издръжка на сградата са за около 450 хиляди лева. За целта общината ще предостави някои от помещенията в Градския дом на културата под наем. Въпреки това, настоящата администрация е решена да върне операта в бившия Синдикален дом.

Пловдивската опера е създадена през ноември 1953г., когато се състои първия спектакъл на операта "Продадена невеста" от Б. Сметана. През годините репертоарът на операта включва творби от Чимароза, Перголези, Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Верди, Пучини, Маскани, Леонкавало, Сен-Санс, Масне, Чайковски, Мусоргски, Бородин, Рахманинов, Стравински, Карл Орф, Яначек, Равел, Бритън, Меноти, Бърнстейн, Гершуин, Прокофиев. Специално място в активната дейност на трупата заемат представленията на открито. Началото датира от 1965г. с незабравими спектакли на красивия пловдивски хълм Бунарджика. Приблизително 20 години по-късно, с разкопките на Античния театър в Пловдив, на операта е предоставена уникална сцена със завладяващ чар. Пловдивската опера винаги е била в състояние да създаде добра артистична атмосфера за гостуващите изпълнители.

Също днес общинският съвет реши да даде под наем шест помещения в бившия Синдикален дом. Те включват три офиса, склад, спортна зала и бившата дискотека, като това помещение вероятно отново ще бъде превърнато в нощен клуб или пиано бар. Те ще бъдат отдадени за срок от пет години.