Гинеколози: Цезаровото сечение е рисково за жената

Животът

27-03-2014, 16:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бременните готови да дадат 1500-2000 за секцио

Цезаровото сечение е високо рискова операция за жената. Затова е редно бъдещите майки да послушат съвета на гинеколога и да изберат нормалното раждане. Този съвет отправи началникът на акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Пловдив“ д-р Жорж Пелев в деня на отворените врати в четвъртък. Повече от 30 жени, по-голямата час в напреднала бременност, посетиха звеното и се запознаха с условията в лечебното заведение.

Завеждащият обясни, че опасността при секциото е свързана със загубата на минимум 300-400 мл кръв, които при усложнения по време на интервенцията могат да стигнат и до няколко пъти повече. А това често поставя под въпрос  живота на майката.  При интервенцията винаги има опасност да бъдат травмирани пикочният мехур и дебелото черво на пациентката. Иначе е удобство за гинеколога, на когото не се налага да проследява 8-10 часа родилката и си свършва работата за 50-60 минути заедно с преобличането.

Ако раждането е нормално, след 2 часа родилката вече е в състояние да става, а това е най-доброто за нея, допълни д-р Мария Матеева.

Никак не са редки обаче случаите в отделението, когато при отказ да се направи секцио по желание, бременни напускат болницата и отиват да раждат на други места, при това заплащайки солидни суми – 1500 -2000 лв.

Контролът върху акушеро-гинекологичната дейност у нас трябва да се завиши, смята д-р Пелев. Той припомни, че до 1989 г. стриктното проследяване на родилките давало възможност на едва 10% от жените да раждат с операция, а сега този процент е три пъти по-голям.

Има ред медицински индикации, при които секциото е задължително, но те се определят от лекаря, който  е подписва за взетото решение, подчерта завеждащият. Много често при второ и трето раждане колегите са принудени да направят Цезарово сечение, защото предхождащите са били също такива, и те просто попадат в омагьосан кръг.

В деня на отворените врати бъдещите майки научиха от старшата акушерка Таня Благова, че след идването на бял свят бебето задължително трябва да се повие, за да се адаптира по-лесно към новите условия на живот. Някои се интересуваха опасно ли е раждането вкъщи, а д-р Матеева отговори, че у нас то не е позволено. Други бременни питаха дали в родилната зала ще бъдат допуснати и съпрузите им и останаха удовлетворени  от положителния отговор.