Цифровизирана изложба разказва за Албер Камю

Стара Загора Лайф

27-03-2014, 18:00

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 години от рождението на Албер Камю

Уникалният начин на презентацията ще е достъпен само за смартфон или таблет

Алианс Франсез Стара Загора представя цифровизирана изложба „Албер Камю 1913-2013”, посветена на творчеството на френския философ по случай стогодишнината от рождението му.
Философ на абусрда и бунта, Албер Камю създава творчество на психолог и моралист. Той придава голямо значание на идеите и е готов да сe лиши от магията на стила. Въпреки това творчеството му е разнообразно.
В “Чужденецът” и “Чумата”, Камю ни налага своя неутрален стил, изпъстрен със сухи, монотонни фрази, които са неразделна част от атмосферата на абсурда. Ала преди да открие горчивината на абсурда, Камю пише през 1938 поетичното есе “Бракосъчетание”, отбелязващо с плам неговото “бракосъчетание със света”. А що се отнася до “Пропадане” (1956), творбата блести със своя хумор и ирония.

Тази електронна, интерактивна и многоезична изложба, копродукция на Френски институт и Галимар, съдържа текстове, снимки, звукови и видео записи. За да имате достъп по време на посещението си и до цифровата версия, ви е небходим смартфон или таблет, с приложение за четене на флашкодове или QR кодове. Електронната изложба се предлага на френски, английски, испански, немски, арабски и китайски.

Организаторите анонсират, че след откриването на изложбата, всеки желаещ ще може да остане на прожекция на френския филм „Весела Коледа”на режисьора Кристиян Карион.

Филмът разказва как през нощта в навечерието на Коледа 1914г, немски, френски и шотландски войници, разположени на един и същи фронт в Северна Франция, ще излязат от траншеите. Те се срещат на ничия земя, разговарят, разменят спомени, алкохол, цигари, сближават се. Истинска история, случила се във Фрелингиен, недалеч от Лил.
С участието на: Диан Крюгер, Бено Фурман, Гийом Кане, Гари Люис, Дани Бун, Даниел Брул, Люка Белво, Бернар Льокок. Със субтитри на български език.

Откриването на изложбата ще се проведе в Регионална библиотека "Захарий Княжески", зала първи етаж на 28 март петък)  в  17.30ч

Вход – свободен