200 таксита по-малко

Търговската гимназия запазва името си "Княз Симеон Търновски"

С решение на Общински съвет Стара Загора броят на таксиметровите автомобили на територията на общината се намалява от 700 на 540.

Предложението бе направено от кмета Живко Тодоров, на база на писмо от таксиметрови компании, според които е намалено потреблението на таксиметрови услуги. Друг мотив на фирмите е замърсяването на околната среда, вследствие на интензивното движение по улиците на града, както и броя на съществуващите таксиметрови местостоянки.

За условие и ред при разпределение на броя на таксиметровите автомобили между превозвачите се определя спазването на срока за издаване и валидност на Разрешението за таксиметров превоз при съблюдаване на условията за лоялна конкуренция.

Общинският съвет съвет определи максимална цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег в размер на 0.90 лв. за дневна тарифа и 1,10 лв. за нощна тарифа, валидни за територията на община Стара Загора.

На територията на община Стара Загора таксиметрова дейност извършват две фирми, като едната държи около 300 коли.

Таксиметрови шофьори коментират, че това решение няма да промени нищо и не очакват хора да останат без работа. По думите им, при изрядни документи и изправни автомобили, на никого не е отказано разрешително за дейност.

Търговската гимназия в Стара Загора остава с името "Княз Симеон Търновски".

Преименуване на училището само в Търговска гимназия внесе общинският съветник от Нова сила Тихомир Томов, според когото е срамно гимназията да носи името на жив политик с противоречива дейност и липса на информация за неговата дейност от 1962 г до 1996г. "Името му е замесено в редица скандали и неизгодни сделки за България – Продажбата на БТК, разпределителните дружества и външния дълг. Още повече: срещу България са заведени дела за имотни претенции за 160 млн евро", се казва в мотивите на Томов.

Общинските съветници обаче, отхвърлиха предложението му, което за две години е трето по ред.