Гарваните са интелигентни колкото 7-годишно дете

Удивително!

Гарваните имат способност да разсъждават, която може да се сравни с тази на 7-годишно дете, показва ново изследване.

Учените стигнали до това заключение, след като подложили на поредица от тестове 6 диви гарвана от Нова Каледония. Опитите са имали за цел да провокират тяхното разбиране за причина и следствие. Задачите, които е трябвало да изпълнят птиците, са вариация на баснята на Езоп. Жадните гарвани пускат камъчета в стомната, за да повишат нивото на водата. Птиците е трябвало да измислят как да хванат плаващото парче дърво, след като са пускали тежки предмети в тръбички, пълни с вода.

Гарваните показали, че са способни да пускат предмети, които потъват, повече, отколкото плаващи предмети; да избират тръбичка с по-високо ниво на водата в сравнение с друга тръба с по-ниско ниво; както и пълна тръба пред празна. Птиците не са успели в две трудни задачи. Едната е да разберат ширината на тръбата, а при другата е трябвало да изместят водата в дъговидна тръба.

Разбирането на гарваните за следствието от изместването на обема съответства на същото разбиране при децата на възраст между 5 и 7 години.

"Резултатите са впечатляващи, тъй като подчертават както силните страни, така и ограниченията в разбирането при гарваните", казва Сара Джилбърт, ръководител на изследването, проведено в Университета в Окланд, Нова Зеландия.