Съдът гледа делото за падналия асансьор в "Майчин дом"

При инцидента през 2010 пострадаха 12 души, сред които и 9 бременни жени

Софийският районен съд ще разгледа днес наказателното дело, заведено срещу Красимир Паунов, Галин Стоянов, Николай Костевски и Виктор Златков, във връзка с падането на асансьора в болница "Майчин дом", на 2 март 2010 г., от което пострадаха 12 души, сред които и бременни жени.
Обвинението срещу четиримата е повдигнато от Софийска районна прокуратура (СРП) за немърливо изпълнение на задълженията им, поради което са настъпили средни телесни повреди на две и повече лица. СРП е предложила четиримата да бъдат освободени от наказателна отговорност по реда на чл.78а от Наказателния кодекс, и ако бъдат признати за виновни от съда, ще получат административно наказание "глоба", в размер от 1000 до 5000 лева.
На 2 март 2010 г. 12 души, включително 9 бременни жени, пострадаха при инцидент с асансьор в "Майчин дом" в София. Асансьорът е бил за 6 души, а в него се качили 12. Асансьорът пропаднал, докато се движел от 7-ия към 1-ия етаж. На нивото на 4-ия етаж асансьорът рязко пропаднал надолу и се заклещил между 1-ви етаж и мазето.
През април с.г. беше назначена петорна техническа експертиза. Година след това стана ясно, че една от бременните жени, пострадали от пропадането на асансьора, е осъдена да плати разноските по делото и заедно с останалите пътници е обявена за виновна за злополуката.