Изнасят фрапиращи данни за българската индустрия

Мисия Пловдив

28-03-2014, 08:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Дома на науката и техниката в Пловдив

Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация на България организира брифинг в Пловдив в Дома на науката и техниката.  Днес ще бъдат изнесени фрапиращи данни за състоянието на българската индустрия, ще бъде представена и "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.", която излиза от печат в началото на април. На пресконференцията ще бъде раздадено нейно DVD издание. След това започва научно-практическа конференция по темата за реиндустриализацията на страната. 

"България е на предпоследно място по благоприятни условия за бизнес според Световната банка, както и по състояние на инфраструктурата, което прави икономиката ни ниско конкурентноспособна.

Неадекватната икономическа политика през 90-те години доведе на практика до разрушаване на основни сектори на българската индустрия. Относителният дял на индустрията в създаването на новата брутна стойност падна до 24% и е по-нисък от средния показател от 27% за десетте посткомунистически страни от Централна и Източна Европа, членки на ЕС. Българската икономика е със сравнително висока експортна ориентация, с прекалено висока зависимост от чуждестранни инвестиции и помощи от ЕС, в която доминираща роля играят дъщерни компании на транснационални концерни в основните стопански отрасли, и особено в сферата на финансите. В ЕС няма друга страна, в която банковият, застрахователен и пенсионно осигурителен сектор да бъдат доминирани в такава висока степен от чуждестранни компании, какъвто е случаят с България. Една значителна част от производителния капитал е чужда собственост. Около 90% от националния финансов капитал се управлява от чужбина", се казва в новата "Бяла книга за високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.". 

Изданието е с автори икономисти, финансисти, инженери, учени и експерти от България и чужбина и има за цел да формира политики по нова индустриализация на страната ни в периода до 2025 г.

В пресконференцията ще вземат участие д-р Тоде Тодев, д-р ик. Петър Нейчев, проф. д-р ик. Асен Конарев, с които ще имате възможност и за интервюта.

Dr. rer. soc. oec. д-р  Тоде Тодев от Виена е член на Асоциацията на институтите за изследване на кооперациите. Удостоен е от австрийския парламент през 1992 г. с наградата „Презвитер Теодор Кьорнер” за „Изследване на конкурентните предимства на потребителските кооперации”. През 1995 г. получава наградата „Граф Хардег” за изследването си „Влиянието на австрийската интеграция в Европейския съюз върху австрийското земеделие”.

Д-р ик. Петър Нейчев е съучредител и член на националните ръководства на Асоциация на индустриалния капитал, Съюза на икономистите в България, Фондация „Международен институт за изследване на кооперациите” и др. Носител е на наградата за благотворителност „Пол Харис” на Ротари интернешънъл и награда „Пловдив” на Община Пловдив за благотворителност през 2008 г.  Автор е на четири книги в областта на финансите.