Швейцарски туристи откриват сезона в Странджа

Варненци и софиянци се оказват най-големите фенове на планината.

Група туристи от Швейцария са първите чужденци, които ще посетят Странджа  този сезон. Летовниците пристигат в планината през май. След прекъсване от няколко години екотуристите от тази държава отново възстановяват гостуванията си в Странджанския край.

От Природния парк се надяват интересът от страна на чуждите гости да се засилва и затова разработват медийна стратегия за излъчване на правилните послания към български и чужди туристи.

"Чужденците идват зарази природата, правят много пешеходни преходи с местни водачи, интересуват се гората, растенията на Странжда и културата. Търсят съхранените традиции и  фолклора и общуват с местните хора“, обясни Мария Патронова, експерт в Природния парк.

Странджа е любима дестинация за кратки летувания на варненци. Семейства от Стара Загора и София също са сред редовните посетители на къщите за гости в селата. Традиционно пристигат и много двойки и групи от Бургас.

Предложенията за Великден в Странджа не са малко, въпреки че в момента планината е буквално база на гранична полиция. Това е много добре за собствениците на хотели, чиито стаи от месеци са заети. Свободни къщи и хотели има в Бръшлян, Граматиково и Младежко , показа справка на Burgasutre.