Протести блокират главен път Варна-Бургас в неделя

Протестиращите искат отхвърляне забраната за строителство по Черноморието

Стягат протести и затваряне на пътища в защита строителството по черноморското крайбрежие.  Жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево и Национална асоциация "Българско Черноморие"  ще излязат по места на протест срещу "зеления рекет" в Черноморските общини.

"От години група "еколози" дирижират вече на няколко правителства серия от правила, текстове и промени в Законите, касаещи Черноморието, които са в ущърб на жителите, в ущърб на най-печелившия ни сектор Туризма, и създават огромни пречки за неговото развитие. В същото време обаче същите тези "еколози" чрез бунтове и различни схеми и похвати, завземат земите ни, планините ни, езерата ни и природата ни, прогонват инвеститори от Черноморието и пречат на бизнеса по морето. От нечистите им действия и "зеления рекет" е засегната всяка Черноморска Община!", заявяват организаторите.


Организаторите категорично отхвърлят предложените промени в ЗУЧК, касаещи забраната за строителството до 2 километра и 100 метра от бреговата ивица (зона "А" и зона "Б").


"В неделя – 30.03.2014г., ще покажем на България, че сме наследници на вековна история и можем да защитим собствените си земи, инвестиции, сгради, солници, планини, езера от набезите на „зелените” нашественици. Ще кажем: „Не, на „зелените” джобни интереси! Ако ние сами не си помогнем и защитим своите права като граждани, няма кой да го направи. В неделя ще издигнем своя глас, за да докажем волята си за нетърпимост към „зелените диригенти по Черноморието, които се опитват да ни обричат на бедност и унижение!", се казва в разпространеното съобщение.

Инициативните комитети са съобщили и графика по който ще протестират:

Община Долни Чифлик - 9:30 часа на главен път Бургас-Варна на територията  с. Старо Оряхово

Община Бяла – 10:00 часа на главен път Бургас-Варна на отбивката за центъра гр. Бяла

Община  Несебър - гр. Обзор – 10:00 часа до главен път Бургас-Варна на площада срещу пощата в гр. Обзор

Община Несебър - гр. Несебър – к.к. Слънчев бряг -12:00 часа на главен път Бургас-Варна на разклона за гр. Несебър

Община  Поморие - 13:00 часа на главен път Бургас-Варна на територията КПП Поморие.

От Национална асоциация "Българско  Черноморие" и инициативен комитет община Поморие с писмо са информирали Агенция пътна инфраструктура, че по време на протеста главен път Бургас-Варна ще бъде блокиран.