Проф. Андрей Пантев: Война между Русия и Запада има само на думи!

Професор Пантев изнесе лекция за кризата в Украйна пред студенти от ПУ "Паисий Хилендарски"

Крим ще си остане руска територия, каквато е и била. Това заяви историкът проф. Андрей Пантев след среща със студенти в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”, посветена на кризата в Украйна. Според професор Пантев, изострянето между Русия и Запада ще си остане на словесно ниво и няма да се стигне до сериозен конфликт. Повод за гостуването му в Пловдив бе покана от клуба на историците към висшето учебно заведение. Темата на лекцията бе “Исторически предпоставки за кризата с Украйна". На срещата присъства и депутат от "Коалиция за България” Захари Георгиев.

Пред изпълнилите до краен предел университетска библиотека студенти, проф. Пантев обяви, че в казуса с отделянето на Крим основна е волята на народа. Той подчерта, че в САЩ отделните щати имат подобно право на самоотделяне и разкритикува налаганото мнение, че икономическите причини са в основата на борбата на народите към отделно и независимо съществуване. Професор Пантев даде за пример думите на великия писател Константин Величков, който казва по повод освободителната борба на народа ни – "Турците не ни правеха нищо, но ние не можехме да търпим”. Според историка, във всеки човек е заложено чувството за принадлежност към родината му и е нелепо постоянно да се плаши по медиите с това, че младите хора заминават масово навън. "Никой не изоставя майка си, когато е болна”, заяви професорът.

"Кога Одеса не е бил руски град?”, попита риторично проф. Пантев. Той бе категоричен, че от създаването си Русия винаги е срещала враждебно обкръжение като уточни, че съотношението между случаите, в които е била атакувана и тези, в които се е явявала агресор, е 4 към 1. "Сепаратизмът е на дневен ред”, посочи професор Пантев като даде за пример Каталуния, където 7 милиона говорят каталунски.

Очаквано, изпълнилите библиотеката млади хора, се вълнуваха не само от ситуацията в Украйна, но имаха и въпроси относно миналото на България. На питане защо България застава на страната на Германия и Турция през Първата световна война, професор Пантев отговори, че това е било израз на стремежа на страната ни за ревизия на границите и връщането й в историческите й територии. Според историка, това е бил логичен избор, в който не емоциите, а хладният разум е взел връх.

"България не е научила нито един урок в своята история”, заяви проф. Андрей Пантев пред студенти в ПУ "Паисий Хилендарски”. Според него драмата на съвременния свят е липсата на философско осмисляне на събитията. Професор Пантев призова младите хора да имат алтернативно мислене и да проявяват здравословен скептицизъм към всичко, с което се сблъскват.