Арендатори обработват чужди ниви

Животът

28-03-2014, 20:56

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всяка година собствениците на земеделска земя трябва да заявят дали ще я обработват, ако не е сключен аренден договор

Собственик на земеделска земя със статут ливада разбира, че арендатор, който обработва ниви в съседство, е изорал и неговата. В същото време собственикът подава документи към ДФЗ-РА (Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция) и ползва европейски субсидии за пасища и ливади за въпросната земя.

Как е възможно земеделската земя да е включена в масив на арендатора, без той да е сменил статута на земята? Специалистите хвърлят светлина по този казус.

Всяка година собствениците на земеделска земя заявяват дали ще обработват земята си, ако не е сключен аренден договор, посочва адвокат Милена Миткова. Ако миналата година собственикът я е заявил и очертал, няма как друг също да я заяви. Но ако не я е заявил миналата година, може да го направи и през настоящата преди май месец.

Щом собственикът подава документи към ДФЗ-РА и получава полагащите му се субсидии за пасища, това означава, че никой друг не ги е заявил за подпомагане, категорична е консултант Таня Китик.

Ако въпросните площи бяха заявени от още някой, собственикът е щял да получи писмо през есента на миналата година година за двойно заявени площи и би следвало да влезе в схемата за доказване на правното основание за ползване. След като е получил субсидии, значи площите му не са заявени от никого в миналогодишната кампания. 

Единственият възможен начин арендатор да обработва законно нечия чужда земя е, ако тя е попаднала в масивите за служебно разпределение, разкрива експертът. Арендаторите имат право да подават заявление, че искат да участват в разпределението на т.нар „бели петна“ в масивите, които обработват.

Собственикът на свой ред следва да подаде декларация с местонахождението на имота и начина на трайно ползване. Така ще се предотврати превръщането му в „бяло петно“ и неговото разпределение. Справка в общинска служба „Земеделие“ ще покаже дали земята е попаднала в такова разпределение.

Източник: ceb.bg