Откриват музея в Черноморец през май

Туризъм

29-03-2014, 12:17

Снимка:

Бургасутре/ архив

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Три изложбени модула ще включва експозицията "Свети Никола" в морския град

Археологическият музей в Черноморец отваря врати през май, информираха от община Созопол. Обектът е част от проекта "Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол”,  който от администрацията на морския град приключи успешно.

Той е финансиран по ОП "Регионално развитие“ и е на стойност над 1 млн.лв, като община Созопол също участва със собствени средства.

Експозицията в Черноморец носи името на Свети Никола и ще е филиал на Археологическия музей в Созопол. За откриването на музейната сграда през май ще бъдат изложени три модула от археологически и етнографски експонати. Първият модул е културно -историческото наследство на Черноморец. Ще бъдат представени последните открития на територията на град Черноморец, които включват разкопките на Акра и на потъналата селищна агломерация в близост.

“Ще бъдат подредени и артефактите от проучванията от преди няколко години на нос Червенка и на Аклади, които дадоха една по-ранна перспектива на познанието за територията и определиха, че районът на Созопол и Черноморец и близката околност е с 1000 години по-стар отколкото предполагахме“- обясни директорът на Археологическият музей в Созопол Димитър Недев.

Другата част от експозицията ще покаже находки на Черноморската цивилизация от Резово до Шабла.  На едно място ще бъдат събрани артефакти от културното наследство , които не са показвани досега в музеите в Бургас, Несебър, Поморие, Варна и Каварна. Третият модул ще включва  етнографските елементи от бита на Черноморска Странджа.

От община Созопол изразиха надежда, че още в началото на летния сезон това ново пространство за артефакти и намерени съкровища ще предизвика интереса не само на туристи с афинитет към историческото наследство и древността, но и на всички летовници и гости на Черноморец.