В Балчик сливат две училища в едно

Мисия Добрич

29-03-2014, 14:33

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Причината - недостиг на ученици

Професионална гимназия за подготовка на кадри в обслужващата сфера в Балчик се слива с друго училище заради недостиг на ученици, съобщиха от общината.

Общинският съвет вече реши преобразуването да стане от 1 септември 2014 година, съобщи БТА. В професионалната гимназия "Алеко Константинов" тенденцията на намаляване на учениците непрекъснато се задълбочава, като от 172 през учебната 2008-2009 година гимназистите сега достигат 71. Учебната база на училището е голяма, но амортизирана и се нуждае от ремонт и инвестиции, посочват от общинската администрация.
От новата учебна година гимназистите, които се обучават по специалностите "Производство на кулинарни изделия и напитки" и "Малък и среден бизнес", ще бъдат пренасочени в средното
общообразователно училище "Христо Ботев". Според кмета на Балчик Николай Ангелов със сливането на двете училища ще бъдат оптимизирани разходите за обучение и ще се запази възможността да бъдат подготвяни кадри за хранително-вкусовата промишленост и туристическата индустрия в региона.