Абсолвенти от 10 специалности в ПУ полагат Галилеевата си клетва днес

Мисия Пловдив

30-03-2014, 09:00

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Церемонията по дипломирането им започва в 11,30 в новата зала на университета

Абсолвенти от 10 специалности на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си днес. Официалната церемония започва точно в 11,30 часа в Спортната зала на ПУ.

Галилеева клетва, която по традиция съпътства промоциите на абсолвенти, ще произнесат възпитаниците на 6 бакалавърски и 4 магистърски програми, посочи деканът на факултета доц. д-р Красимира Кръстанова. Бакалаврите са от специалностите "Социология", "Етнология", "Философия", "История", "Археология" и "Теология", а магистрите – от "Дипломация и международни отношения", "Етнология", "Медийна комуникация" и "Българската история в балкански и европейски контекст".

Сред официалните гости ще бъдат представители на Регионалния инспекторат по образование, Фондация "Старинен Пловдив" и Фондация "Пловдив 2019".

ГАЛИЛЕЕВА КЛЕТВА гласи:

Аз, Възпитаникът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", като навлизам в редовете на българската интелигенция, се заклевам:

•       да пазя името на университета, който разкри пред мен света на науката;

•       да защитя достойно професионалната си подготовка;

•       да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света;

•       да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност;

•       да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал;

•       верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;

•       да бъда достоен гражданин на Отечеството си!

Заклех се!

Малко история:

На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата "Санта Кроче" във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състои митинг в негова чест. Прозвучава призив да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. С утвърдената си вече традиция Пловдивският университет е откликнал на този хуманен призив. Полагайки клетвата клетвата като морален акт, всеки поема задължение да изпълни обещанията, в които се заклева, и да им остане верен, съхранявайки в тях и чрез тях човешкото си достойнство.