Смяната на времето - тотален психически шок

Животът

30-03-2014, 09:30

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На 30 март минаваме към лятно часово време

Местим стрелките с час напред

Настройте се, за да намалите ефектът от объркването на организма

Смяната на времето е истински шок.

Това на пръв поглед безобидно събитие, на което сме подложени години наред се оказва голямо напрежение за психиката и тялото ни. Нарушава се сериозно биологичният ни стереотип - или биологичният ни часовник.

Принудени сме да ставаме час по-рано, да пием кафето си час по-рано, да ходим на работа, да се храним и да спим в различен час. Най-осезателно "часовата разлика" ще усетят хората с хронични заболявания - сърдечно-съдови, белодробни и ендокринни. Те ще приемат поддържащата си терапия час по-рано и по този начин ще объркат системата си на лечение. Проучване от Швеция показва, че в първия работен ден след смяната на часовото време потърсилите спешна помощ с кардиологични проблеми-високо кръвно налягане, сърдечна болка и аритмии се увеличава с 60 %. Подобно американско наблюдение пък отчита увеличение на инфарктите с 10 %.

Ясно е, че икономическа изгода от смяната на часа няма, налице са само вреди психически и физически. През следващата седмица очаквайте отпадналост и сънливост през деня и нарушен сън вечер, раздразнителност и колебания на настроението, колебливост и чести грешки в работата, предупреждава в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.