Какво съветва Google за сигурна парола

Животът

30-03-2014, 16:56

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Само не включвайте името си в личната парола

Паролите са ключът към личната информация на всеки интернет потребител. Въпреки продължаващите с години призиви на експерти повечето потребители подценяват важността на добрата парола, пише "Дневник".

Дори и интернет гигантът Google е публикувал свои препоръки как всеки може да си направи добра парола. Съветите на компанията вероятно ще се сторят познати на мнозинa.
На първо място Google съветва всеки акаунт да има различна парола. Особено когато става въпрос за важни акаунти като онлайн банкиране например.
Тогава най-добре е всеки профил да има коренно различна парола, която се отличава напълно от типичните, които потребителят използват. Добър пример за създаване на силна парола е измисляне на произволна фраза.

Отвреме навреме променяйте ключа

Например ilovetoplayonlinegames. След това може да започне промяната на букви в числа, използване на малки и главни букви и дори символи. Така например същата парола може да придобие следния вид: 1l0VEt0p1aY0N1n3GaM3z.
Не е добра идея в паролите да се използва лична информация или широкоизвестни думи. Трябва да се избягва употребата на лични имена, рожденни дати, телефонни номера, както и да думи като password, 12345 и т.н.
Дори и да сте създали много силна парола, има и други начини за нейното разгадаване. Например чрез полето "забравена парола". Затова останалите функции за сигурност на всеки акаунт трябва също да са на добро ниво. Лесен начин за това е на въпроса за сигурност, който обикновено пита някаква лична информация, да се запише някакъв произволен отговор.
Най-добрата парола обаче не е вечна. Хакерите разполагат с най-различни методи за разгадаването им. След като разгадят паролата, обикновено те не я променят и продължават да влизат в акаунта без потребителят да разбира. Затова е добре на определено време тя да се променя.