500 проекта са заплашени от отказ от ДФ "Земеделие"

Животът

31-03-2014, 07:50

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

500 проекта на стойност над 150 млн. лева вероятно ще бъдат отказани от ДФ "Земеделие" поради липса на средства по Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" в Програмата за развитие на селските райони. Това съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България, пише EkipNews.bg.
Основна част от застрашените проекти са на малки земеделски производители, развиващи дейност в секторите зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Заявленията за подпомагане на тези земеделски стопани са приемани от ДФЗ миналата година през месец юни и според действащите наредби е трябвало да бъдат разгледани до октомври 2013 г. Това обаче не се случи и забавянето е вече близо половин година.
Така над 900 проекта по Мярка 121 отлежават в ДФЗ, а това забавяне ще се отрази и върху възможността за изпълнението на проектите, дори и да бъдат одобрени, тъй като те трябва да бъдат реализирани в срок най-късно до края на юни 2015 г. и изплатени до края на същата година.
Рискът дори и проектите, за които към момента има средства по мярката, да не могат да бъдат изпълнени заради забавянето, е напълно реален, алармират от Асоциацията на земеделските производители в България.