Партията на Ердоган печели местния вот в Турция

Новините

31-03-2014, 07:07

Снимка:

© EPA/БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

След този убедителен резултат Ердоган ще се прицели в президентския пост

Управляващата Партия на справедливостта и развитие на турския премиер Реджеп Ердоган убедително събира близо 45% от гласовете в Турция.
Това показват предварителните резултати при 85% преброени бюлетини, цитирани от Си Ен Ен-тюрк.

Втора е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие (ПНД) с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партията на мира и демокрацията (ПМД)

Партията на управляващите ще продължи да контролира столицата Анкара и финансовото сърце Истанбул.

Кметът на столицата Мелих Гекчек води с 46% срещу 40% за политика от опозицията Мансур Яваш. В Истанбул кметът Кадир Топбаш има 50% срещу 39% за Мустафа Саръгюл 39%.

Изборите за местно самоуправление се приемат като тест за доверието към премиера Реджеп Ердоган, който управлява от десет години. Той дори обеща, че ще се оттегли от политиката, ако неговата Партия на справедливостта и развитието изгуби местните избори.

След този убедителен резултат Ердоган ще се прицели в президентския пост, отбелязват анализатори.

Турските медии обявиха, че вотът е белязан от изблици на насилие в различни части на страната, най-вече в малки населени места.
По последни данни при сблъсъци между групи, подкрепящи различни кандидати, са загинали най-малко 8 души. Има и ранени./News.bg/