13-годишни стават майки в Бургас, но си отглеждат потомството

Животът

31-03-2014, 17:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Последствията от подобни раждания са върху цялото общество, твърдят медиците

Малолетни бургазлийки стават майки, но не си оставят децата на грижите на държавата, споделят бургаски лекари. Последният случай в Бургаската болница е с 13-годишна браменна, която пристигнала в АГ отделението на здравното заведение, заедно с родителите си и била категорична, че е готова да поеме грижите за него, с подкрепата на родителите си.

"Изоставянето на деца стана трудно за майките през последните няколко години, тъй като институциите работят много в тази посока и успяват да убедят както младите майки и татковци, така и техните родители да поемат грижата за новородените", обясни шефът на отделението д-р Антонио Душепеев.

Заради ранната възраст на малолетната майка обаче бебето се родило с усложнения и ниско тегло. Според д-р Душепеев, при подобни случаи самия родов акт е проблемен, често има здравословни последствия, а усложненията, които остават са и на психично ниво. Той е категоричен, че последствията от подобни раждания са върху цялото общество. Те засягат здравната, социална, образователна сфера.

Утре председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева ще открие дискусия на тема „Ранните раждания и защитата на правата и интересите на децата” в Бургас.

В срещата ще участват председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то НС Христо Монов, областният управител на Бургас Павел Маринов, кметът на Община Бургас Димитър Николов, депутати, директори и лекари от родилните отделения на болниците в Бургас, Варна и Сливен, представители на регионалните дирекции „Социално подпомагане”.