Делото „Златанов” тръгна

Бившият председател на Комисията за конфликт на интереси отказа да се признае за виновен. Работата продължава утре

В Софийския градски съд (СГС) започна делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в безпристрастната дейност на органа.

Въпреки че прокуратурата прожектира миналото лято страници от тефтерчето на Филип Златанов с десетки имена, този процес е само за три преписки за конфликт на интереси - срещу президента Росен Плевнелиев, бившия президентски секретар Димана Ранкова и Лилия Бунева - бивш одитор в Сметната палата. От тримата пострадали разпитани са били само Ранкова и Бунева. Съмненията, че защитата на Златанов е предпочела съкратеното следствие, за да спести явяването на президента в съдебната зала, се оказаха прибързани, информира БНР. Поне според лаконичните твърдения на адвокат Антон Терзийски: Аз съм го искал, само че не го допуснаха.

Оказа се, че по делото показания не са давали нито бившата шефка на парламентарната правна комисия при управлението на ГЕРБ Искра Фидосова, която фигурира в тефтерчето като Искра, И.Ф. или Фидосова. Тя е посочена като човека, пред когото Златанов се е отчитал. Не са разпитвани също Цветан Цветанов и Бойко Борисов, разпознати в инициалите ЦЦ и ББ в тефтерчето.

Обвиненият се отказа от разпит на свидетели и вещи лица. Съдия Андрей Ангелов изчете показанията на бившия депутат от ГЕРБ, сега от БАСТА Емил Димитров,  Димана Ранкова, както и показания на служители и други проверявани от комисията лица.

Прочетени бяха и показанията на човека, който е провокикал разследването. Той се казва Павел Ганев и твърди, че е знаел за Златанов от своя позната, която също е работила в комисията и която му е разказвала за нередностите там. Например Златанов не завеждал сигнали срещу президента Плевнелиев, Мирослав Найденов, Емил Димитров, Мирослава Тодорова, а ги криел в офиса си или в дома си в Перник. Най-малко е страшно един президент да се държи в зависимост, така казал пред разследващите сигнализиралият прокуратурата свидетел.

Филип Златанов не се призна за виновен в длъжностно престъпление и отказа да дава обяснения пред съда и пред медиите. Процесът продължава и утре и е на път да се превърне в литературно четене, тъй като съдията чете показанията на разпитаните над свидетели, информира bTV.