Данъчни, взели подкуп, жалят присъда

Крими

01-04-2014, 14:22

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Парите не били искани, а набутани в задния джоб на главния инспектор от проверявания управител на магазин в Сливен

Двама данъчни служители от Бургас осъдени на първа  инстанция за получен подкуп, обжалват условните си наказания и искат да бъдат оправдани.

Главеният  инспектор по приходите към ТД на НАП – Бургас Спас Караджов и  Петя Парушева - инспектор по приходите в дирекцията са с присъди от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок. На всеки е наложена глоба в размер на 1000 лв. Експертите са лишени от право да заемат длъжност в администрацията на НАП за срок от 1 година и 6 месеца. Двамата са признати за виновни, че като длъжностни лица по време на работа в изнесен офис на ТД на НАП в Сливен са поискали и приели от управител на хранителен магазин сумата от 1000 лв. за да не издадат наказателно постановление за установени неотчетени обороти. Петя Парушева твърди, че е предприела всички действия по проверката и е установила разминаване между стоковата наличност и тази в касата на магазина и не е взела пари нито от управителя на магазина, нито от колегата си. 

Караджов пък  заяви, че не бил взел умишлено парите, а  управителят на на магазина ги пъхнал в задния му джоб. Парушева поискала и издърпала парите от ръцете му.  Според прокуратурата двамата са получили пасивен подкуп, по инициатива на сливналията и има  връзка между този дар и техните служебни задължения. Безспорно било доказано, че те е трябвало да съставят наказателно постановление за установеното нарушение. До 30  дни  АП съд Бургас ще излезе с решение по казуса.