Шефове на социални институции поиграха с деца изведени от интернати

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето влезе в центъра в Атия

В Центъра за настаняване от семеен тип в Атия живеят 12 деца и младежи на възраст от 7 до 25 г., които са изведени в началото на тази година от специализираните институции в град Средец и селата Кошарица, Медвен и Искра. За тях се грижи персонал от 10 човека, половината от които са с висше образование. 8 деца се обучават в сборна паралелка за деца със СОП в ОУ "Христо Ботев", в Черноморец. В община Созопол функционират център за социална рехабилитация и интеграция и център за обществена подкрепа, които работят с момчетата и момичетата от ЦНСТ.

Той е третата услуга от семеен тип в област Бургас, изградена в изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", чиято основна цел е замяната на институционалната грижа за деца с увреждания и реализиране на нов модел за качествена грижа за тези деца, съобразена с индивидуалните им потребности и осигуряване на среда, близка до семейната.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева гостува на децата от Центъра за настаняване от семеен тип  в с. Атия, община Созопол, заедно с председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то НС Христо Монов и заместник областния управител на Бургас Евгени Врабчев. Тримата поиграха и разговаряха с децата, а те от своя страна им изрецитираха няколко стихчета. Заедно с директорката на ЦНСТ Лидия Дикова те разходиха гостите и им показаха своите стаи и какво са научили откакто живеят в новата среда, изградена по проект „Детство за всички”. Проектът, изпълняван от ДАЗД, има за цел да подготви цялостния процес на извеждане на децата с увреждания от институциите, като определи най-доброто място за живеене, съобразено с нуждите на всяко от тях, както и да обучи персонала на новите услуги.