Мъж, причинил смъртта на майка си на пътя, недоволен от условно наказание

Крими

01-04-2014, 16:55

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Динко Николов, когото Сливенския окръжен съд призна за виновен за смъртта на майка си, причинена по непредпазливост, поиска да бъде отменено условното наказание от 1 година. Той е лишен от право да управлява  автомобил  за три  години  Със същата присъда е осъден и Мартин Богданов,  като неговото наказание е 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при строг режим и отнета книжка за срок от 4 години. Богданов заяви, че не обжалва присъдата.  Апелативният съд обяви делото за решаване.

Според обвинението категорично е доказано, че  Динко Николов има вина  за предизвиканото ПТП и настъпилата смърт на майка му. Прокурорът посочи, че той се намирал неправомерно на платното и е създал опасност за движението по пътя, като опитал да приведе в движение автомобила си с бутане от майка си и жена си. Защитникът на Николов и подсъдимият помолиха да бъде оправдан. Те отхвърлят аргументите на прокуратурата. Тази теза поддържа и процесуалният представител на 9 частни обвинители – наследници на пострадалата. Пресцентърът  на ОС Бургас уточни, че според мотивите на първоинстанционната присъда  Богданов  е управлявал автомобила „БМВ” в посочения участък на пътя с максимално разрешената скорост за движение 90 км в час. „Реното” на Николов  било аварирало поради липса на гориво и било спряло в оширението на дясната лента за движение. Около 13 ч. водачът прелял в резервоара минимално количество гориво и се опитал да го приведе в движение. Той помолил пътуващите с него – майка му и съпругата му , да бутат колата отзад. Подсъдимият Богданов шофирал „БМВ-то” зад автомобил „Фиат Браво”. Водачът на „Фиата” забелязал как движещ се пред него неустановен микробус направил рязка маневра в ляво, за да избегне двете жени, които бутали „Реното”. Шофьорът на „Фиата” предприел същата маневра и избягвайки сблъсък с бутания автомобил,  навлязъл в насрещната лента за движение. Подсъдимият Богданов възприел тази маневра, но не и бавно движения се и избутван лек автомобил „Рено”. Причината за това била, че управлявал „БМВ"-то на по-малка от безопасната дистанция. Когато възприел „Реното”, той задействал спирачната система, но настъпил удар между челната лява част на „БМВ-то” и задната дясна част на "Реното”.

Към този момент 47- годишната жена се намирала от дясната страна на автомобила „Рено” отзад и първоначално настъпил удар между „БМВ”-то и нейното тяло, а впоследствие и между двата автомобила. Тя била отведена в болница в Сливен, където починала часове по-късно.