Великденски поздрав от Хайдн

Талантливата арфистка Нина Малеева ще изсвири „Последните седем слова на Христос от кръста”

Само няколко дни преди Великден почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на популярното произведение на Йозеф Хайдн „Последните седем слова на Христос от кръста”. Изпълнението ще е на талантливата арфистка Нина Малеева (дъщеря на известната наша пианистка Жени Захариева) на 16 април в зала 6 на Националния дворец на културата от 19.00 часа.

Предвиден е и актьор, който ще чете текстовете, считани за последните думи на Иисус Христос, непосредствено преди смъртта му. Впечатлението ще допълнят изображения на кръстове, изработени от Александър Райков, които ще бъдат показани на екран зад артистите.

Музиката на Хайдн е едно от най-силните произведения, писани някога за страданията на Исус Христос. То е създанено през 1787 г. като първоначално е предвидено за струнен квартет, а по-късно  - преработено във вокално – инструментален опус за солисти, хор и оркестър. Всяка една от частите има отделно заглавие – самите последни думи на Христос, казани от него на кръста. Финалът е наречен „Земетресение” - заради разтърсващата се земя след Христовата смърт, която Хайдн е пресъздал с музиката си.

 

Произведението е изпълнявано и на други Великденски концерти по света, включително в Residenz Munchen – мястото, което е известно като седалище на правителството и резиденция на някогашните баварски благородници и крале за периода между
1508 и 1918 г.