В Панаира: Кулинари разкриват дълго пазените тайни на исторически рецепти

Мисия Пловдив

01-04-2014, 19:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Традиционната българска кулинария и модерни храни демонстрират на "Фудтех 2014"

Рецепта за "Чорбаджийско локумено сладко", пазена дълги години в тайна ще оживее, за да разкрие чара на българската традиционна кулинария. Тя ще е една от изненадите, представена на Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии "Фудтех 2014".  Деловият форум стартира на 2 април,сряда, и ще продължи до събота в Международен панаир Пловдив.

Освен "Чорбаджийското локумено сладко" майстори от Академия "Кулинарен историк" ще демонстрират рецепти за лютеница, сладко и конфитюр, ще представят и новата програма "Исторична и здравословна храна".

Посетителите ще видят как се правят  биовеган крекери, козе сирене и пастет от него, домашен хляб с квас, сурови и шоколадови бонбони с мед.

Темата за здравословното хранене се разширява с участието на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, което включва измервания на кръвна захар,  консултации с диетолози и ендокринолози, лекции на тема "Диабет, хранене и алкохол".

В рамките на "Фудтех 2014"  се провежда и традиционният "Гурме салон". Кулинарни виртуози ще сътворяват изтънчени и полезни ястия от български и екзотични продукти.

Паралелно в Панаира ще се проведе Международната изложба за лозарство и винарство "Винария", като двата форума са под егидата на Министерството на земеделието и храните. По същото време е и Международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти "Хорека Пловдив".