България – страната на трудовите мигранти

Според синдикатите 400 хил. работещи пътуват до работа общо 600 хил. часа

Близо половин милион българи са трудови мигранти в собствената си държава (18% от заетите). По данни на синдикатите те вече минават броя от 400 хиляди.

Колко точно обаче са пътуващите работници остава неясна величина. Според Агенцията по заетостта трудовите мигранти по програмата „По-близо до работа" към днешна дата са 5 812. Драстично разминаване - 400 хиляди с 5 812, се дължи на факта, че не всички си намират работа през бюрата по труда.

Трудовата миграция обаче е повсеместна. Най-интензивно е движението в централните и южните райони - Пловдив, Ловеч, Хасково.

В Пазарджик, например, над 450 души всеки ден пътуват до града, за да работят. Те идват от 59 населени места. Подобно е положението и в Пловдив, Стара Загора, Казанлък. На едва 16 хиляди души им се поемат пътните разходи по различни схеми и програми, информира bTV.

Синдикатите са направили свое проучване. Над 400 хиляди са работниците, които всеки ден пътуват до друг град или село, за да работят. Най-често с автобус или влак. Хронично изморени от път, всички трудови мигранти у нас пътуват общо по 600 хиляди часа на ден. Над 30 хиляди души пътуват по час до работа. На други 4 хиляди са им нужни 3 часа, за да се приберат у дома.