Безплатни очни прегледи за над 90 деца

Мисия Пловдив

02-04-2014, 07:02

Снимка:

ezine.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Целта на инициативата е да се проучат причините и се повиши здравната грамотност сред родителите

Над 90 деца от Смолян ще бъдат прегледани безплатно в рамките на инициативата „Моите очички са звездички, предава Радио Пловдив. Регионалната здравна инспекция организира провеждането на безплатен скрининг за ранна диагностика на очните заболявания сред децата от трета група на две детски заведения в областния град. 
Прегледите ще бъдат днес и утре и ще ги извършат офталмологът от смолянската болница д-р Петър Янев и д-р Григор Лалов от Специализирана очна болница „Академик Пашев” – София. 
Целта на инициативата е да се проучат причините и се повиши здравната грамотност сред родителите. На родителски срещи ще бъдат коментирани резултатите от прегледите на децата, специалисти ще разяснят спецификата на очилата за деца и особеностите при избора им. На децата ще бъдат подарени витамини за профилактика на очното здраве от германска компания. 
Анализите на резултатите от ежегодните профилактични прегледи на децата от областта показват значително нарастване на заболявания на очите през последните години, с болестност значително над средната за страната.