Депутатите решават окончателно днес какъв ще е таванът за лихвите

В програмата на парламента влизат и промените в Закона за енергетиката

Депутатите ще решават дали промените в Закона за потребителския кредит да важат и за стари заеми. На първо четене беше решено да се разшири обхватът на закона и за кредити под 400 лева и да се въведе таван от 50 % на годишните разходи за лихви и такси по потребителските заеми. Вероятно последното ще бъде подложено на прегласуване по настояване на вносители от ДПС и някои представители на левицата. Окончателно отпаднаха таксите за усвояване и управление на кредита, но остана таксата за одобряване на кредита.

С приемането на окончателните промени в Закона за потребителския кредит няма да има такса за предсрочно погасяване на ипотечните кредити след първата година. За нея ще важи лихва не по-голяма от 1 %.

В програмата на парламента влизат и промените в Закона за енергетиката. Една от тях е в случаите, в които отчетените показания на клиента на електрическа енергия са по-високи с над 30% от това, което е консумирал за същия период през предходната година, клиентът да има право да подаде възражение срещу сметката. При отклонение в качеството на доставяната електрическа енергия и/или природен газ се предвижда обезщетение за клиентите, както и завишен размер на санкциите. Таксата за повторно включване на тока, изключен заради неплатена сметка, да отпадне, предвиждат още промените.

Съгласно правилника на Народното събрание в първата сряда на месеца опозицията също може да предлага точки в дневния ред. Днес е блиц контролът на премиера и неговите заместници.