Жреци и девойки възродиха древен обичай на могила

Животът

02-04-2014, 10:47

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събраха се на една от най-старите могили на Пловдив - Мичкюрската

Ритуално засаждане на лимец в подножието на една от най-старите праисторически могили на Пловдив – Мичкюрската селищна могила, която се намира на територията на община „Родопи”, засадиха представители на сдружението „Пловдив-най-старият жив град в Европа”.  Древни жреци и млади девойки извършиха култов ритуал, с който почетоха Слънцето и се помолиха за берекет. Лимецът е една от най-старите храни, познати на човечеството, култивиран от хората преди повече от 9 000 години и е най-старото културно растение на територията на България. Наесен Сдружението ще извърши ритуално жътва на лимеца по древни способи. Семето за засяване е предоставено от Сдружение „Бъдеще в миналото”.

„Желанието ни е да извадим на показ и да направим обществено достояние исторически истини за древното минало на Пловдив,  като  обединим усилията на сродни организации и  дадем поле за изява на всички родолюбиви пловдивчани”, заяви председателят на  „Пловдив-най-старият жив град в Европа” Любомир Костов.

Организаторите искат да работят за развитие на духовните ценности, културата, изкуството, науката  и да спомогнат за утвърждаването на знанието за най-древното минало на Пловдив и като културна столица на Европа.

Сдружението в обществена полза  „Пловдив-най-старият жив град в Европа” е млада организация, учредена и регистрирана от Ротари клубовете в Пловдив.  Организаторите благодарят на кмета на община „Родопи” Пламен Спасов за оказаното съдействие за осъществяването на древния ритуал на Мичкюрската селищна могила.