Палежът – опит за сплашване на Генка Шикерова?

От bTV се надяват извършителят да бъде открит

Автомобилът на водещата на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова беше опожарен тази нощ. Извършителите са неизвестни. Според полицията става въпрос за умишлен палеж. Инцидентът с лекия автомобил Шкода Октавия е станал до кръстовището на улиците „Александър Фон Хумболт“ и „Алфред Нобел“ в квартал "Гео Милев", близо до блок 5.

Това е вторият подобен инцидент с возило на Шикерова. В средата на месец септември миналата година личната кола на водещата – пежо 308, беше подпалена. Тогава тя потвърди, че става дума за умишлен инцидент.

В ефира на БНР шефът на отдел „Новини и актуални предавания“ в bTV Венелин Петков коментира: „Моето обяснение е, че на първо място, това не е просто инцидент. Това най-вероятно е престъпление. Това предположение от моя страна се основава на твърдението на експерт от пожарната служба, който е казал на Генка, че става въпрос за палеж, че автомобилът е залят със запалителна течност, т.е. това е умишлен палеж и не става въпрос за инцидент, а за престъпление и то не просто едно престъпление, а поредното такова престъпление.

Вероятно това да е опит за сплашване на водещата и разследващ журналист, обясни Петков. Никоя друга версия не е отхвърлена, но е важно извършителите да бъдат открити, защото става въпрос за престъпление, което би могло да доведе до наранявания или жертви. Това не бива да остава поредното закрито следствие срещу неизвестен извършител.

Впоследствие от bTV Media Group разпространиха позиция около инцидента. В нея четем: „bTV Media Group изразява искрената си съпричастност и подкрепата си към знаковия журналист на bTV и нейните близки.

Това не е първият случай на нападение и агресия към журналист от bTV в последните месеци. Медиата ще предприеме всички необходими действия, за да изпрати ясно послание към лицата, които проявяват агресия над журналисти. Продължаваме да търсим истината! Днес, повече от всякога“.

По-нататък се припомня, че ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава въпроси, за да защити обществения интерес. Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес. Само по този начин медиите могат да изпълнят функцията си на четвърта власт.

bTV Media Group изразява още надеждата си, че „полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега“.