ЕК е раздвоена за „Южен поток“

Тепърва ще продължат сериозни дискусии по отношение на проекта според Владимир Уручев

Европейската комисия вижда в проекта „Южен поток” диверсификация на пътищата на доставки, но особено сега вижда и възможността през „Южен поток” за увеличаване на зависимостта ни от Русия. Това каза на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, предаде „Фокус“. Той добави: „Брюксел вижда това, че споразуменията, които са сключвани от държавите с Русия, не отговарят на европейското законодателство. Тепърва ще продължат сериозни дискусии по отношение на „Южен поток”,

Евродепутатът изброи интересите и ползите, които би имала страната ни от проекта: „Първият е пренос на доста големи количества газ през наша територия, за което се плащат такси, внасят приходи в националния бюджет. Второ, ако се спази европейското законодателство, ще имаме възможност по този тръбопровод да изнасяме и наш газ в други страни. Не казвам, че това ще е постоянна практика и ще са постоянни потоци, но ще можем да участваме по-нататък във формирането на пиковия пазар, когато възникнат нужди. Дай боже по-ускорено да разработим находищата в Черно море – „Хан Аспарух”. Там резервите са потвърдени, но трябва технологично време, за да се изгради инфраструктура и т.н., което е въпрос на години”.

Според Уручев ЕС няма да каже категорично дали или не на проекта, защото той се поддържа от няколко държави. Говорейки за енергийни проекти евродепутатът Андрей Ковачев изрази съжаление за провала на "Набуко", информира Нюз.бг.