Няма бързи решения при евентуална газова криза

Част от евродепутатите от ЕНП представиха отчет за работата си

Всички възможни решения на кризата с доставки на газ от Русия за Европейския съюз - при евентуален конфликт между двете сили. няма да дадат бързи резултати. Това предупреждение направи пред български журналисти в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.

Народните представители в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от страната ни решиха в последните дни от мандата си да разкажат какво са свършили в Европарламента за последните 4 години в полза на България и да очертаят политиката, която техните заместници след 25 май трябва да продължат да водят, информира Нюз.бг.

Обтегнатите отношения между Русия и Украйна ще продължат твърде дълго напред във времето", прогнозира Уручев. Той обаче подчерта, че разглежда темата не от политическа гледна точка, а по отношение на доставките и енергийната зависимост на съюза.

Депутатът съзря обаче опасност от криза на доставките на газ и нефт и призова за това да се търсят механизми за защита на тези доставки. "Няма нито един инструмент, който да даде бързи резултати при подобен проблем", отсече Уручев.

Той описа картината на евентуалните варианти за това как ЕС и в частност България да си осигури доставките. Пускане отново на спрените блокове на атомната централа "Козлодуй" е зачеркнато и невъзможно решение, тъй като е почти технологично неизпълнимо. На първите два блока на централата вече текат демонтажни дейности, а от друга страна самите мощности вече нямат лицензии за експлоатация, а издаването им от Агенцията за ядрено регулиране ще отнеме много време.

Все пак евродепутатът от ГЕРБ вижда и един възможен и най-бърз вариант за подсигуряване на кризата. Това е развиването на допълнителни терминали с втечнен газ и запълване на капацитетите на газовите връзки със Северна Африка и Норвегия. Друг вариант е страната ни да внася „синьо“ гориво от Северно море, информира „Фокус“.

„Нито един от тези капацитети не покрива частта, която Европа внася от Русия. Не мисля, че няма да се намерят частни инвестиции за изграждане на такива терминали”, подчерта Уручев.