Австралия призна неутралния пол

Казусът бе предизвикан от Нори, който не може да се определи като жена или мъж

Австралийският върховен съд отсъди, че вече по закон има пол, различен от мъжки и женски, който се нарича „неутрален пол”, предават световните агенции. Казусът бе предизвикан от Нори, който не може да се определи като жена или мъж и започна да се бори за въвеждането на неутрална категория.

Той/тя е роден мъж, но претърпява операция за смяна на пола през 1989 година, за да стане жена. Интервенцията обаче не позволи на Нори да се идентифицира сексуално. Неговата/ нейната кампания нашумя в медиите през 2010 година, когато той/тя бе определен/а за човек с „неспецифичен пол”, но впоследствие бе отменено и сертификатът обявен за невалиден. Нори обяви, че се е почувствал/а „социално убит”, пише „24 часа“.

Случаят предизвика шумен отзвук и Апелативният съд в Австралия обяви, че Нори е с „неутрален пол”, решение което беше подкрепено и от Върховния съд в сряда. Адвокатите на ищеца подкрепиха искането си с тезата си, че той/тя е бил принуден да „живее в лъжа” всеки път, когато трябвало да определя пола си в документи.

Миналата година Германия стана първата страна в Европa, която даде разрешение децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани като "с неутрален пол". Новият пол се отбелязва в документа за самоличност с буквата "X". За смяната на половата принадлежност освен желанието на самия гражданин е достатъчна само съответната справка от лекар. В Австралия паспортът е второстепенен документ за идентифициране на личността.