Опасен оцветител в боята за яйца, предизвиква рак

Животът

03-04-2014, 11:11

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Инспекторите от Агенцията по храните започват проверки от 7 април

Боята за яйца е пълна с катран от въглища. В повечето бои жълтият цвят е синтетичният оцветител тартразин, отбелязан под номер Е102. Той се приготвя от въглищен катран и е забранен в много страни. Тартразинът може да предизвика кожни проблеми, астма, както и нарушение на нервната система. Оцветителят е канцерогенен, т.е. може да бъде причина за появата на рак, пише "Телеграф".

Употребата му е била забранена в Европа, но след това тази забрана е отменена. Въпреки вредата на веществото производителите го използват в стремежа си да спестят средства, защото това е един много евтин синтетичен оцветител. Той се използва в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, консервиран грах, сосове, кисели краставички, полуготови супи.

Червеният цвят за боядисване на яйца всъщност е азорубин, който също се прави от въглищен катран и е под номер Е122. Той е забранен в Австрия, Норвегия и Швеция. Причината е, че предивиква алергии. При останалите оцветители, които се слагат в боята за яйца, също има въглищен катран и повечето от тях са забранени за използване в редица страни, а у нас са разрешени.

От Агенцията по храните коментираха, че съдържанието на тези оцветители е много малко и дори човек случайно да изяде част от черупката на яйцето, няма да получи натравяне. Инспекторите предупреждават, че започват проверки от 7 април.