Плевнелиев: Свободата не е без пари и не се подарява

Според държавния глава Черноморският регион, Балканите и България се нуждаят от повече НАТО

България има своя план за реформи и трябва да научим, че свободата не е без пари и че тя не се подарява. България трябва да се отнесе отговорно и амбицирано. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод внесената жалба срещу него от БСП и ДПС до Конституционният съд. Той взе участие в Международната конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишнината от членството на България в Алианса, предаде „Фокус”.

„10 години членство в Алианса показа, че направихме своите реформи, да работим за визията на Българската армия, да я интегрираме, която да специализира и споделя общ ресурс с държавите в региона и света, което говори за отстояване на нашите ценности. НАТО символ на демокрацията, на човешката свобода и върховенство на закона, тя ще продължава да бъде важна в един свят на нестабилност”, подчерта държавният глава.

Черноморският регион, Балканите и България се нуждаят от повече НАТО, заяви президентът президентът по време на събитието. Той добави: „За съжаление, както се видя през 2008-а година в Грузия и сега в Украйна, Русия е готова да използва нападателна военна сила за постигане на геополитически интереси. Операцията по анексиране на Крим бе очевидно внимателно планирана, с използване на пълния сектор от нападателни възможности. За това украинската криза е момент на изпитание за Европа и за международния ред, изграждан с десетилетия и от поколения.

При откриването на конференцията по случай 10-ата годишнината от членството на България в Алианса президентът прогнозира, че кризата ще ускори изграждането на общия енергиен пазар в Европейския съюз, информира БНР. Той добави:

Убеден съм, че в резултат на украинската криза Европейският съюз ще ускори изграждането на общия енергиен пазар чрез пълна свързаност на мрежите, а защо не и в близко бъдеще да договаряме цената на газа за всички заедно, а не за всяка държава поотделно.