Млада майка се бори със смъртта, държавата мълчи

Животът

03-04-2014, 16:10

Снимка:

личен архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Внезапни мозъчни кръвоизливи и тежки операции морят Силвия Петрова

29-годишната Силвия Петрова от Сопот е с вродена мозъчна артериовенозна малформация (AVM). Жената, майка на 3-годишно момиченце, получава внезапни мозъчни кръвоизливи. Претърпяла е 8 животоспасяващи операции. "След раждането на детето ми бях на косъм от смъртта, пак ми отвориха  главата, за да ме спасят", разказа Силвия пред Plovdivutre.bg. "Болестта няма симптоми, сега съм добре и на крака, но всеки момент може да ми се случи лошото." От 8-те операции само 3 са планирани, при другите младата жена е изпадала внезапно в критично състояние. Първият кръвоизлив се получил, когато била на 7 години. "След тежко лечение ми бяха необходими месеци, за да се науча да ходя отново и да живея нормално", спомня си Силвия.

През 2012 година е приета спешно в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" в София. Лекуващият екип прави две операции посредством ендоваскуларно лечение. Съдовете  в мозъка били овладени чрез поставяне на титанови клипси. Силвия е изписана в добро състояние.

Според лекарите обаче от главата й е изолирана малка част от AVM. За да живее, ще трябва да се подложи на поне още три интервенции през интервал не по-голям от два месеца. В противен случай се активират спящи съдове, ефектът от лечението намалява и има риск от нов кръвоизлив.

Затова са необходими близо 100 000 лева. Консумативите за тези операции не се покриват от Здравната каса, а цената им е непосилна за семейството. "При безкръвните операции само лепилото, с което ми затворят главата, струва 4 хиляди лева. Последният път бяха нужни 5 лепила", каза Силвия.Тя се грижи за 3-годишната си дъщеря Христина, съпругът й работи като военен в Карлово. "Помагат ни и негови колеги, но пак средствата не достигат", споделя младата жена.

Тя и баща й писали многократно до Здравната комисия в парламента, здравните министри през годините и до НЗОК. Последните молби за помощ  са от преди седмици. Касата отпуска само 10 хиляди лева на година. "Молбата ми е сумата за консумативите при мозъчните операции да бъде поета изцяло, така както е за сърдечните интервенции", обяснява Силвия.

През юни 2012 г. Министерски съвет й отпуска 31 000 лева за част от разходите по лечението. През ноември м.г. с дарителска кампания събират около 22 хиляди за поредната интервенция. Само за един месец т.г. на болната са направени 4 емболизации, които излезли 86 000 лв.

По 200 българи всяка година изпадат в състоянието на Силвия. Толкова са новите случаи с вроденото мозъчно заболяване. Често пациентите са млади хора между 25-30 години. Единственото лечение е емболизация на мозъчните съдове, чрез поредица от операции, чиято стойност може да достигне 100 000 лева.

Всеки от нас може да помогне на Силвия да оздравее! Публикуваме дарителската й сметка:

Дарителска сметката: 7000 1521429460

IBAN:BG05 UNCR 7000 1521 4294 60

клон 372

UniKredit Bulbank

Силвия Петрова Петрова