"Коза" вече не е обидна дума

Това животно всъщност е по-умно от някои хора

Хората често обиждат другите, определяйки ги като едно или друго животно. По адрес на жените редовно можем да чуем "коза", "овца", "кукувица" и други подобни. Но преди някоя дама да се е комлексирала напълно, трябва да отбележим, че козата може да се окаже доста по-умна от някои хора. Така че поне това не би трябвало да ви обижда, пише kulinar.bg.

Доказателството откриваме в поредното научно изследване. Учените от университет в Лондон учат група кози да се хранят от кутия, като им се налага да използват поредица от действия – първо да хванат лост с помощта на устата си и след това да го издърпат, за да се отвори кутията. Чак тогава могат да получат храната си.

Уменията на козите определено могат да ви изненадат. Те се научават как да стигнат до храната само след 12 опита. Любопитно е, че им се дава възможността да се наблюдават преди всякa "учебна сесия". Така те виждат как другите изпълняват задачата и стигат до храната.

"Скоростта, с която козите изпълняват тази задача след 10 месеца, показва една доста добра дългосрочна памет", казва един от авторите на изследването д-р Елоди Брийфър.

 

Любопитно е, че на козите им се дава възможността да се наблюдават преди всякa "учебна сесия". Така те виждат как другите изпълняват задачата и стигат до храната.

В крайна сметка това не оказва влияние – дори животните, на които не им е демонстрирано какво трябва да се прави, се справят много добре.

Всъщност това е първото проучване, което акцентира върху способността на козите да решават сложни физическо-познавателни задачи. Благодарение на неподозираните им умения, става ясно защо тези животни се адаптират толкова лесно към нови среди и винаги откриват храна.