Лабораториите мерят пробите на пияни шофьори, както им скимне

Новините

04-04-2014, 06:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Разминаванията идват от различините начини за работа с пробите

Всяка лаборатория измерва алкохолното съдържание в кръвта както си иска. Липсва единен медицински стандарт при вземането, съхранението и подготовката на пробите. Действащата наредба на МВР, здравното и правосъдното министерство от години е за смяна, а трите ведомства бавят приемането на нова.

Това обявиха Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, и разследващата журналистка от БНТ Мария Чернева. Те представиха резултатите от експеримент, при който една и съща кръвна проба дава различни резултати при изследванията в четири болници.

На две големи водки

Резултатите от всяка алкохолна проба зависят от възрастта, ръста, теглото и здравословното състояние на даден човек. Също така дали пие преди, по време или след хранене, често или рядко се черпи и т.н.

Експериментът е направен преди 3 седмици с доброволци - мъж и жена на 25-30 години, чиято самоличност се пази в тайна. Двамата се срещат в заведение след вечеря, изпиват по 2 стограмови водки с мезе. После дават кръв по всички изисквания на Наредба 30 на МЗ, МВР и МП от 27 юни 2001 г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество на водачите на МПС.

Пробите взема лекар, който с помощта на медицинска сестра ги затваря в стъклени шишенца с тапи, които отгоре се заливат с парафин. Поставят се при температура до плюс 4 градуса. Занасят с в хладилни чанти за изследване в три софийски и една пловдивска болница. Пробите не са дадени в криминалистични лаборатории на МВР, тъй като там анализи се правят само ако са придружени с акт за шофьора.

И четирите болници работят с уреди за газхроматографски анализ. Наредба 30 обаче дава и възможност да се използва т.нар.

Метод на Видмарк

при който няколко капки кръв се нагряват и изпаряват в специална стъклена колба. 
Начинът е стар, прави се на ръка, но още се използва в някои от полицейските лаборатории, въпреки че за една проба отиват цели 3 часа.

По Метода на Видмарк кръвта на доброволците показва съдържание от 0,45 промила алкохол. Това съдържание е по-малко от 0.5 промила, разрешено в Закона за движение по пътищата. Ако мъжът и жената бяха хванати да шофират, те нямаше да получат глоба.

Газхроматографските резултати драстично се разминават както с измереното по Метода на Видмарк, така и помежду си (виж таблицата). Най-ниски са данните от пловдивската Окръжна болница - 0,43 промила за мъжа и 0,47 промила за жената. А най-високи - от Съдебна медицина в столичната Александровска болница - 1,1 промила за мъжа и 1 промил за жената.

Кои са верните данни?

"На този въпрос към момента няма как да се отговори", каза Владимир Тодоров. "Във всички случаи не газхроматографските уреди са грешни", допълни Мария Чернева.

Разминаванията идват от различините начини за работа с пробите, възприети във всяка от четирите лаборатории. Тодоров подчерта, че медицинските работници нямат и единен еталон, с който да се съпоставят получените данни. Той даде пример с Германия, където във всяка лаборатория има доказани проби от 0,5, 1 и 1,5 промила. С тях се сравнява всеки газхроматографски анализ, за да се избегнат каквито и да е отклонения.

200 грама водка не е малко количество дори за трениран организъм. Според лекари е почти изключено след изпиването им да има под 0,5 промила в кръвта. По-вероятно е да са истински данните на "Пирогов" - 0,63 за мъжа и 0,66 за жената. Високите стойности, получени в Александровска болница, също са близки до реалните, но при тях има друг дефект - там съдържанието при мъжа е по-високо от жената, което се случвало доста рядко при връстници от двата пола, които са изпили едно и също количество алкохол.

Промяната - до месец

Организаторите на експеримента не бяха получили обяснение от нито едно от трите министерства защо продължава да действа Наредба 30 и не се приема нова. Преди няколко седмици пред "Труд" катаджии обясниха, че има готов проект за наредба още от 2011 г. Тя обаче не е съгласувана между ведомствата. Освен това се чака парламентът да гласува поправки в Закона за движение по пътищата. До месец текстовете трябва да минат на второ четене и предвиждат освен кръв за проба, шофьорите да могат да се изследват и със стационарни дрегери, монтирани в РПУ-тата. В такъв случай ще се мери алкохолното съдържание в количеството издишан въздух. Този метод обаче не е съвсем точен, защото зависи много от времето, когато е изпита последната чаша.

"След експеримента продължавам да си задавам въпроса дали сме правова държава, след като невинен човек може да влезе в затвора заради неверни данни, а пиян шофьор да се отърве от възмездие", заяви Владимир Тодоров.