Откриха метеорологични данни на 3500 години

Учените откриха доказателство за изригване на вулкан

Надпис върху 3500-годишен каменен блок от Египет дава едни от най-старите метеорологически сведения за познатия ни свят. Освен това дава нови доказателства за хронологията на събитията в древния Близък изток, пише inews.bg.
Нов прочит на надпис от 40 реда върху 180-сантиметров калцитен блок, наречен Tempest Stela, описва дъжд, тъмнина и "непрестанна буря, по-шумна от виковете на хората".
Двама учени от Университета на Чикаго вярват, че необичайните метеорологични условия, описани върху плочата са резултат от масивно изригване на вулкана Тера, намиращ се на днешния остров Санторини в Средиземно море. Вулканичните изригвания могат да имат широко въздействие върху времето.
Камъкът датира от времето на фараон Амос, първият фараон от 18-та династия. Неговото управление поставя началото на Новото царство, когато Египет достига разцвета на силите си. Блокът е намерен на парчета в Тива, сега Луксор, откъдето Амос управлява.
"Тази нова информация ще осигури по-добро разбиране на ролята на околната среда в развитието и унищожаването на империи в древния Близък изток", казва Надийн Моелер, ас. професор по Египетска археология. Така например изригването на Тера би предизвикало цунами, което да разруши пристанищата на хиксосите и значително да отслаби тяхната морска сила. Така би било по-лесно на Амос да измести ханаанските владетели и да вземе властта в Египет.
В допълнение към това, прекъсването на търговията и пострадалото селско стопанство, в следствие на изригването, би подкопало властта на Вавилонската империя. Това би могло да обясни защо вавилонците не са били в състояние да отблъснат нашествието на хетите, друга древна култура, която процъфтява на територията на днешна Турция.
Марина Балди, учен по климатология и метеорология към Института за биометеорология на Националния съвет за научни изследвания в Италия, анализирала информацията върху камъка, заедно с колегите си археолози и го сравнява с известните модели на времето в Египет.
"Изригването може да доведе до промяна в атмосферната циркулация и режима на валежите в региона. Затова, епизода, описан в Tempest Stela, може да бъде следствие от тези климатични промени", обяснява Балди.