За първи път от половин век: Правят здравни карти на населението

Мисия Пловдив

04-04-2014, 14:32

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатни консултации с кардиолог в Пловдивско

В центъра на Цалапица бяха прегледани безплатно десетки жители

Мащабна акция за изготвянето на здравни анкетни карти на възрастните хора започна от пловдивското село Цалапица. В навечерието на Световния ден на здравето – 7 април,  доброволци на БЧК и охранители си подадоха ръка в името на една социална кауза.

В центъра на селото бяха прегледани безплатно десетки жители. Трудноподвижните лица бяха транспортирани с помощта на „Трафик сот”, а доброволци от БЧК измериха кръвното налягане на пенсионерите. Хората получиха и консултация от кардиолог.

„Решихме да направим тази стъпка с изготвянето на здравни анкетни карти, за да има една ясна представа за здравословното състояние на населението”, заяви директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Данните са изключително ценни, защото дават една ясна представа за здравето на пациента, когато отиде при лекар. Периодичното измерване на кръвното налягане може да даде информация за назряващ проблем.

За първи път в селото частни охранители извършват и социална дейност. Те пазаруват лекарства по рецепта на възрастни хора, както и хранителни продукти. При нужда ги транспортират до болница.

Смесените патрули ще работят в района на Пловдив, като се очаква до края на 2014 година всеки от пенсионер да се сдобие с подобна карта.  

„Има много възрастни, които са самотни и няма кой да се грижи за тях, затова за тези хора една такава инициатива означава изключително много”, твърди доброволката Добра от Пловдив.

Предстои БЧК и охранителната фирма да направят социална приемна, където ще се дават социални консултации и при нужда ще се прави социално подпомагане на хората.