От какво зависи вашето здраве?

"Чистата" съвест определя бъдещето

Може би първото, за което се сещате, е начинът ви на живот. Той със сигурност играе важна роля, но не е и единственият фактор.

Семейната история също оказва влияние, правейки ви предразположени към определени заболявания. Колкото и странно да ви звучи, вашата личност също оказва голямо влияние върху здравето ви.

Всъщност личностната характеристика е също толкова важна, колкото медицинската история на семейството или навици като пушенето, що се отнася до определянето на бъдещето на вашето здраве. Изследователи от Университета Дюк в Северна Каролина твърдят, че това е така, защото личността определя колко добре човек ще се грижи за себе си.

При хората, които са по-съвестни, съществува по-малък риск да развият здравословни проблеми. Всъщност според учените да бъдете съвестни е най-важната черта от характера, която определя бъдещето на здравето. Според тяхното изследване хората, които са били съвестни на 26 години, са в много по-добро здраве на 38 години, отколкото тези, които не са действали толкова разумно в 20-те си години.

Резултатите от проучването показват, че едва 18% от съвестните хора развиват някакви здравословни проблеми, докато процентът при тези, които не са толкова разумни скача до 45 на сто. Хората, които имат ниско ниво на съзнателност по-често са с наднормено тегло, имат висок холестерол, възпаления, високо кръвно налягане и по-високи нива на заболяване на венците.

Добросъвестните хора от своя страна са по-склонни да имат активен начин на живот, повече самоконтрол и да поддържат здравословен режим на хранене. Също така при тях съществува по-малка вероятност да злоупотребяват с алкохол, наркотици или цигари, пише вестник Daily Mail.