ЕРП-та изнесли 3 милиарда

Новините

05-04-2014, 08:11

Снимка:

Михаил Кършовски

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Чуждите компании да спазват закона, зове Станишев

Електроразпределителните дружества са изнесли три милиарда лева от България само за година. Това обяви във Фейсбук лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев и призова държавата да спре произвола на големите инвеститори.
Огласените данни са от одита на ДКЕВР за дейността на Енергото за 2010 г. "ЧЕЗ плаща на своята компания майка за различни услуги по 4800 лв. на ден, а EVN - около 1700 евро", заявява още Станишев. Милиардите са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг. Соцлидерът настоява чуждите компании, които печелят добре у нас, да спазват родните закони.

По 4800 лева всеки ден изтичат от страната ни към компанията майка на ЧЕЗ. Парите са плащани за различни услуги. Това съобщи във Фейсбук лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев, позовавайки се на доклад на ДКЕВР от 2010 г. "Същото важи и за EVN - всеки ден плаща на компанията майка около 1700 евро. "От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг", разкри още Станишев. 
"Едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, това е чувството за справедливост. То е накърнено и много хора се  чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори", каза още лидерът на БСП. Във видеообръщението си той заяви, че ролята на държавата е да урегулира тези отношения. 
"България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби. Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите", посочи соцлидерът и заключи: "Моето и на БСП разбиране е, че българската държава трябва да покаже справедливост". 
От ЧЕЗ коментираха, че компанията винаги работи според изискванията на българското и европейското законодателство. 
Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изпрати писмо на икономическия министър Драгомир Стойнев, с което изразява тревога заради започналата процедура по отнемането на лицензите на ЕРП-тата и липсата на реформи в енергетиката. Според говорителката на комисаря Сабине Бергер Еврокомисията смята, че подобни спорове за взаимна задлъжнялост трябва да се решават от българския съд в съответствие с гражданското и търговското законодателство, предаде БНР. "ДКЕВР трябва да изпълнява ролята си напълно независимо от правителството или пазарните интереси, да не търси и да не приема инструкции от властите", казва още Бергер. От министерството потвърдиха за получено писмо, с което Йотингер кани Стойнев на разговор по енергийните въпроси. В момента се уточнява кога и къде ще се състои срещата.  
Всичките ни усилия са насочени към връщане на баланса в енергийната ни система и гарантиране на сигурността на енергийните доставки за хората и бизнеса, коментира министър Драгомир Стойнев. Той посочи, че НЕК е ключов фактор за системата и е нормално да се предприемат всички законови мерки да може тя да функционира нормално. "В диалог сме с ЕК, но сме длъжни да отчитаме и националните интереси. ДКЕВР е независим орган и министърът на икономиката не следва да коментира действията й", заяви Стойнев по повод писмото на Йотингер.