НАТО откри въздушното пространство на Косово за граждански полети

Контролът на въздушния трафик над Косово ще бъде поет от Унгария

15 години след войната в Косово, НАТО съобщи, че открива горното въздушно пространство над страната за граждански полети, предаде AFP, цитирана от Фокус. По този начин се дава възможност за комерсиалните полети да изберат по-преки маршрути през Балканите.

„Откриването на въздушното пространство ще доведе до по-къси маршрути на полетите в региона, което ще намали цената им и ще окаже благоприятно въздействие на околната среда”, се казва в изявление на ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово КФОР.

След края на войната в Косово през 1998-1999 година, горното въздушно пространство над Косово бе затворено за гражданските полети и остана под контрола на НАТО, като на самолетите бе разрешено единствено да кацат и излитат от летището в столицата Прищина. Това често принуждава търговските авиолинии, чиито самолети преминават през района, да търсят маршрути, заобикалящи Косово.

„Отварянето на горното въздушно пространство над Косово е пример за регионално сътрудничество и значителна стъпка, която е в полза на Западните Балкани”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По оценки на НАТО, този ход ще засегне около 180 000 полета годишно.

По-рано Унгария се съгласи да отговаря за контрола на въздушния трафик над Косово.