ЕВН настоява за прекратяване на процедурата по отнемане на лицензията

Дружеството изпрати становище до Държавния регулатор

Да бъде незабавно прекратена процедурата по отнемане на лицензията на ЕВН настоява в писмо до ДКЕВР Електроразпределителното дружество за Югоизточна България.

Според юристите на доставчика на ток, решението за отнемане на лицензия противоречи на основните принципи на Законност, Равенство и Съразмерност и на изричните разпоредби на Закона за регулаторните режими. Това дава възможност за тълкувания, за които вече открито се говори в обществото, че целта на откритата процедура не е да се поправят последствията от или да се прекрати действително нарушение на лицензионните задължения на ЕВН ЕС, а да се извърши намеса в чисто търговските отношения между дружества в полза на притежаваната от държавата НЕК и да се принуди ЕВН ЕС да поеме тежестта на неподходящи, както се твърди, и лошо проведени държавни политики, се казва в писмото до Държавния регулатор.

От ЕВН считат, че няма основания за отнемане на лицензията им, нито за откриване на процедура по отнемане на такава.

С писмото те настояват ДКЕВР да постанови решение за прекратяване на процедурите.

Според ЕВН, ДКЕВР е започнала процедура с драматични последствия за ЕВН ЕС (и сектора на енергетиката в България като цяло) въз основа на изцяло непоследователни и произволни основания и по причини, които не са подкрепени с подходящи аргументи и при липса на каквито и да било доказателства.