Работилница за писани яйца в Стария град

Животът

05-04-2014, 15:02

Снимка:

Регионален етнографски музей - Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Утре от 10.00 до 16.00 часа в двора на Регионален етнографски музей

Регионален етнографски музей – Пловдив организира работилница за писане на яйца по стара восъчна технология. Тя е характерна за Ихтиманско, Самоковско, Костенец и Етрополе, където белите яйца се рисуват с черен восък и фигурите се запълват с различни цветове.
Утре от 10.00 до 16.00 ч. в двора на музея майсторката на писани яйца Велина Минева от Ихтиман ще покаже традиционни техники за украса на великденски яйца. Тя е специалист в изписването на цветни рисунки и символи с оцветен восък върху бели яйца.
От древни времена яйцето е носител на плодородие и нов живот. Великденските яйца символизират Възкресението и прераждащата се природа, защото носят живот, който се възражда от приличащото на камъче яйце. Майсторите влагат много старание и обич при изписването на яйцата. Те ги зареждат с благопожелания в символи и изображения, които съответстват с представите за космическия ред. 
Писаните яйца не са за чупене, а за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е "гледана като писано яйце". Тези яйца се подаряват на близки и приятели за Великден с пожелание за късмет и здраве.
Срещу входна такса от 3 лева ще ви бъдат осигурени всички необходими материали за тази пъстра работилница – бели яйчица, бои, восък и писалки. Всеки може с помощта на майсторката сам да изпише свое яйчице и да го отнесе в дома си като великденска украса. Технологията на рисуване на бели яйца ще е онагледена с филм. През цялото време в двора ще звучи музика, за да пее сърцето докато твори душата.
Заповядайте и малки, и големи! Тук освен че ще научите за българските традиционни техники, ще усетите емоцията от подготовката на предстоящия празник и ще си тръгнете с нещо, сътворено от собствените Ви ръце.