Това са простимите и непростими грехове към нашето здраве

Животът

06-04-2014, 11:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

 

Можем ли в някои случаи да обърнем ефекта от пораженията заради стария навик да пушим или от бронзовия тен, към който така сме се стремили преди години? За радост резултатите от някои наши прегрешения са поправими. За жалост – други не са и единственото, което ни остава е да се опитаме никога да не ги повторим.

Според съвременното схващане, заради по-ниските нива на мозъчния ензим COMT, жените по-често и по-силно изпитват притеснения, докато мъжете по-рядко се замислят за здравословната страна на живота. Те се стресират дори от младежки прегрешения като случайното пушене на марихуана в нечия студентска квартира или безпричинното пиене на хапчета за отслабване, и как това ще се отрази на здравето им оттук нататък.

Цигарите: непростимо

Ракът на белите дробове вече е сред основните причини за преждевременна смърт, особено сред жените. Оказва се, че различните химикали в цигарите (надминаващи на брой 4000) са по-смъртоносни за жените. Но все пак има и добра новина – вече е доказано, че след едно десетилетие без цигари рискът от рак на белите дробове при бившите пушачи е почти същия като този на човек, който никога не е пушил. За съжаление, евентуално увреждане на белите дробове от емфизема или бронхит не може да бъде възстановено, но все пак поне сърдечно-съдовата система може да се съвземе от пораженията. Още 24 часа след спиране на цигарите се наблюдава подобрение във функционирането на кръвоносните съдове. След година вече има 50% понижен риск от сърдечна недостатъчност, а след 15 години рискът от сърдечно заболяване е като този на непушач. Тридесет минути упражнения на ден ще помогнат за ускорено възвръщане на нормалното функциониране на сърцето.

Предотвратяването на дългосрочния риск от рак е по-трудно непостижима задача. Въпреки че за всички е препоръчително да ядат поне по няколко плода на ден, бившите пушачи могат да се насочат най-вече към ягодите и малините. Редовният прием на фолиева киселина и витамин В12 намаляват увреждането на клетките, което води до рак.

И накрая – всеки, който е пушил по една кутия цигари на ден в продължение на 10 или повече години, е добре да направи рентгенова снимка на белите си дробове. Откриването на всеки рак в по-ранна фаза увеличава многократно шанса за възстановяване.

Марихуаната: непростимо

Изследователите са категорични, че този навик е също толкова вреден колкото и цигарите. Преди време се считаше, че марихуаната е далеч по-безопасна, но днес е известно, че съдържанието й на химикали е подобно на това в цигарите, със съответно същите увреждащи здравето ефекти. Хората, които в миналото често са употребявали марихуана, трябва да следват същите съвети като за бившите пушачи.

Твърде много кафе: простимо

Не е болка за умиране, ако не можете да преодолеете зависимостта си от кафето. Няма доказана връзка между кофеина и сърдечните заболявания или рака, стига да се вмествате в до 6 чашки кафе на ден. Вече дори са доказани някои положителни ефекти от кафето. Например дългосрочната му консумация ограничава от тип 2 диабет, а един от алкалоидите в него намалява опасността от кариеси. И все пак: повече от 300 мг кофеин на ден, комбинирани с недостатъчно калций, води до намаляване на костната плътност. Диетолозите препоръчват до 2 чаши кафе на ден плюс малко мляко или отделно приемане на допълнително количество калций.

Слънчевият загар: непростимо

Въпреки че дерматолозите отдавна твърдят, че ултравиолетовите лъчи увреждат непоправимо ДНК-то и сериозно увеличават риска от рак, по някакви причини малко хора се съобразяват с това. От друга страна, все още няма начин да се определи точно риска при всеки. Затова и предварителните мерки са силно препоръчителни. Ако пък вече сте прекарали лета в придобиване на добър загар:

• Правете си всяка година тест за рак на кожата.

• Ползвайте защитен лосион с SPF поне 30.

• Избягвайте откритото слънце между 10:00 и 16:00 ч. без значение от годишния сезон.

• Носете светли дрехи с дълги ръкави и шапка и шапка с широка периферия, когато се налага да излизате на слънце.

Шумните концерти: непростимо

Ако някога сте обичали (или все още е така) да прекарвате всеки уикенд на шумни концерти на живо или в клубовете, не обвинявайте възрастта за пищенето в ушите и влошения слух. Една трета от хората със загуба на слуха дължат състоянието си именно на излагането на твърде много шум. Силният звук унищожава сетивните нервни клетки на ухото. И най-често това се случва постепенно, че дори не можем да го забележим. Въпреки че, веднъж настъпили, тези увреди не могат да се възстановят, поне можете да запазите това, което е останало. Златното правило е: “Ако сте в шумна стая, където трябва да повишите глас, за да ви чуе някой на две крачки, значи е прекалено шумно”. Също така намалете МР3 плейъра си поне с 2 степени. А ако обичате да ходите на концерти или се возите на шумен мотор, предпазващите наушници или тапите за уши, които използват музикантите, са добро решение.

Бързата храна: простимо

Изследванията показват, че само няколко часа след като консумирането на такава храна, мастните капчици започват да се наслагват по стените на кръвоносните съдове. Продължителната консумация на тези нездравословни храни може да предизвика сърдечни проблеми, напълняване и диабет.

Това не значи, че ако често сте похапвали такива ястия преди години, веднага трябва да отидете при доктора. За разлика от страничните ефекти на пушенето, голяма част от увредите в следствие на лош режим на хранене могат да се поправят. Основното правило е, че колкото време ви е отнело да се доведете до нездравословното състояние, толкова ще ви отнеме и да се възстановите. Рискът от сърдечни заболявания може да бъде намален като се приемат витамин Е (около 1200 IU) и 500мг витамин С. В дългосрочен план е препоръчителен вегетариански режим с малко мазнини или средиземноморска диета, богата на здравословни ненаситени мазнини, пълнозърнести продукти и зеленчуци, както и поне по 30 минути упражнения... ... на ден не по-малко от 3 пъти седмично.

Обикновено храната, приготвена в заведенията за бързо хранене, не осигурява на тялото достатъчно калций, което може да се окаже опасно особено за жените с напредване на възрастта – заради увеличения риск от остеопороза. За жените в предменопаузата необходимото количество е 1000 мг на ден, а при по-възрастните - 1200 мг. Упражненията, разходките, туризма също повишават плътността на костите и са силно препоръчителни за всички, които са имали навика да злоупотребяват с нездравословна храна.

Алкохолът: простимо

Първо, бъдете честни за това колко сте пили. Понякога сте прекалявали през уикендите? Или е (било) да обръщате по 2-3 питиета на вечер, няколко пъти седмично, в продължение на години?

Последиците от продължителната злоупотреба с алкохол, дори да са били продължително време, могат да бъдат поправени, защото основните органи, които алкохолът засяга – мозъкът, черният дроб и панкреасът – са доста издръжливи. Количеството е особено важно, когато става дума за алкохол. Умерените количества – по 1-2 чаши вино на ден дори предпазват от сърдечни заболявания и определени видове рак и съответно удължават живота. Но, ако случаят ви не е бил такъв, най-добре посетете поне веднъж своя личен лекар – нека той прецени дали има нужда да ви назначи някакви изследвания, най-вече за да се установи дали е налице някаква увреда на черния дроб. И се пазете от напълняване – прекомерната употреба на алкохол (който освен всичко е и висококалоричен!) предразполага към натрупване на мазнини в областта на корема, а те са най-опасни, защото съществено покачват риска от сърдечни заболявания и удар.

Жените е добре да си направят мамограма. Изследвания показват, че при злоупотреба с алкохол в продължение на години, рискът от рак на гърдата нараства до 3 пъти.

Йо-йо диетите: простимо

Най-общо тези диети се определят като напълняване и отслабване с 5 кг поне по 5 пъти в живота. Въпреки че няма окончателни доказателства, че това е вредно, повечето диетолози все пак са на мнение, че вероятно е. Изследване сочи, че хората, които в миналото са правили диети с йо-йо ефект, имат по-лошо кръвоснабдяване на сърцето. Друго изследване показва, че тези диети могат да доведат до намалена костна плътност. Потенциалният краен резултат е проблеми със сърцето и костите, особено при жените във и след менопаузата.

Експертите не са сигурни дали йо-йо ефекта сам по себе си е причина или екстремните диети водят до хранителни дефицити, които повлияват на здравето в дългосрочен период. За да прекъснете тенденцията, си поставете реалистична цел и се опитвайте да поддържате нормално и постоянно тегло. Ако трябва да пазите диета, се стремете да отслабвате бавно - само по половин или един килограм на месец, като не наддавате дори и през зимата. Проверявайте редовно нивата на холестерола и кръвното налягане, за да засечете евентуалните ранни признаци на сърдечно заболяване.

Постенето: простимо

Ако някога сте се прежалвали да бъдете опитно зайче в програма за детоксикиране на организма за един уикенд в някое от онези скъпи курортни места с минерална вода, не се притеснявайте – поне заради едно – и да има вреди, те са лесно преодолими.

Всъщност постенето веднъж или два пъти годишно не е вредно и не води до някоя от последиците от йо-йо диетите. Лошото е, че въпреки широко застъпените твърдения, изследванията показват, че постенето не освобождава тялото от токсини и не помага за отслабването.

Добавките за отслабване: простимо

През годините някои от тези таблетки дори се оказват забранени в някои частина света, защото се оказва, че причиняват увреди на черния дроб, съдържат неизпитани активни съставки или предизвикват високо кръвно, пристъпи, тахикардия (ускорено сърцебиене) и дори по-сериозни последици като сърдечна недостатъчност или удар.

Затова, въпреки че става дума за свободно продавани в аптеките и дрогериите добавки, преди да пробвате някоя от тях, по-добре се консултирайте с лекаря си. В повечето случаи химикалите напускат организма бързо, затова има минимален риск за увреда в дългосрочен план, но за съжаление невинаги и не с всички е така.

Незащитеният секс: простимо

В повечето случаи изследванията за сексуално предавани заболявания трябва да се назначават специално, т.е. трябва да има налице съмнения за такъв проблем. Затова, ако искате да се пазите наистина (в крайна сметка понякога става дума за живота ви!), поне лекарят ви, а най-добре и настоящият ви партньор трябва да са наясно с кого сте били интимни в миналото и колко често сте правили секс без предпазни мерки. Разбира се, колкото повече партньори сте имали, толкова по-голям е рискът от опасно заболяване като генитален херпес, хепатит В, хламидии (които, ако не се лекуват, може да доведат дори до безплодие) и ХИВ.

Много от тези заболявания нямат симптоми, които да подскажат за тях, затова хората могат да ги пренасят с години без дори да подозират. И независимо дали сте били в моногамна връзка през последните няколко години (или десетилетия), е важно личният ви лекар да знае за фактът, че някога сте имали сексуален контакт без предпазни мерки. Например един от ХИВ вирусите, които предизвикват рак на маточната шийка, може да е латентен в продължение на много години преди да предизвика каквито и да е промени в клетките на шийката, които могат да се видят още съвсем рано при назначаване на съответно изследване.

Не е нужно да се появява чувство за вина или страх. Много сексуално предавани заболявания могат да бъдат излекувани с антибиотици или най-малкото контролирани с други медикаменти. Важното е просто да осведомите лекаря си и заедно да обсъдите какви допълнителни изследвания биха били необходими.

Източник здраве.bg