Катинарчета на любовта на Стамболовия мост във Велико Търново

По инициатива на евродепутат Моника Панайотова

На 5 април на Стамболовия мост във Велико Търново беше проведено мероприятието „Дари любов” по инициатива на евродепутата Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) и Младежи ГЕРБ. Инициативата бе посветена на европейските и общочовешки ценности, свързани с нашето общо съществуване в единство и разбирателство.

Десетки младежи дойдоха на моста, за да „заключат” с катинарчета своите чувства и да призоват към хармония и толерантност в обществото. Инициативата привлече и множество случайни минувачи, дори чуждестранни туристи.

Целта на иницитивата бе да насърчи любовта и разбирателството между хората, независимо от тяхната възраст, пол, национална принадлежност, етнос, религия, както и да се отправи послание за щастие, хармония и разбирателство към целия свят.

“Европа е нашият общ дом, а всички ние сме едно огромно семейство, в което различията ни обединяват и сплотяват. Европа винаги е призовавала за единство и толерантност и затова тази инициатива е посветена именно на най-важните общочовешки и общоевропейски ценности – мир, любов, взаимно уважение и разбирателство между всички хора”, сподели Панайотова.

Тази инициативата се заражда в Италия и е широко разпространена в другите европейски държави, но у нас тепърва прохожда. Според древно поверие, заключвайки чувствата си с катинарче и хвърляйки ключа във водата, хората се предпазват от недоброжелатели. Това се прави обикновено на мост, тъй като мостът има символично значение – той свързва два отдалечени бряга, олицетворявайки единството и разбирателството между хората.