EVN се запъна, не си дава лиценза

Животът

06-04-2014, 14:14

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Иска ДКЕВР да спре процедурата

EVN иска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране незабавно прекратяване на процедурата за отнемане на лиценза на компанията, съобщава Радио Пловдив. Държавният регулатор даде ход на процедурата спрямо енергийните дружества у нас с аргумента, че с действията си те лишават Националната електрическа компания от необходимите средства, което води до фактическо блокиране на цялостната й дейност.

В становище на EVN до държавната комисия се посочва, че предприетите действията не са подкрепени с доказателства и подходящи аргументи, а решението противоречи на изричните разпоредби на Закона за регулаторните режими.

Това, според дружеството, дава възможност за коментари в публичното пространство, че целта не е да се прекрати действително нарушение на лицензионните задължения на компанията,а да се извърши намеса в чисто търговските отношения между дружества в полза на притежаваната от държавата НЕК. Така EVN била поставена пред принудата да поеме тежестта на неподходящи, според дружеството и при това лошо проведени държавни политики.

Трите енергодружества нямат основания да искат увеличение на цената на тока, заяви Еленко Божков от Държавната комисия регулатор. Като фрапиращ факт той посочи 10-те милиона лева за представителни разходи, отчетени от едно от ЕРП-тата. Предстои ДКЕВР да разгледа анализа на трите дружества, но на този етап няма никакви основания да се мисли за повишаване цената на електроенергията, повтори Божков.

Представителят на държавния регулатор видя връзка между заведеното арбитражно дело срещу България във Вашингтон за неизпълнен договор между Австрия и България, в което от EVN ще търсят 260 милиона евро от НЕК и отнемането на лицензи на снабдителните дружества. Според него има връзка и между вчерашното изявление на комисаря Йотингер и арбитражното дело, което може да се се разглежда и като опит за влияние върху независимия съд.