Диана Йорданова: Вече и в прогнозите на Финансовото министерство липсва оптимизъм, че пазарът на труда ще се възстанови

Очаквано Финансовото министерство ревизира прогнозите си за част от основните макроикономически показатели за развитието на икономиката. Липсва оптимизма, че пазарът на труда тази година ще се възстановява с ускорени темпове. Така народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова коментира действията на министерството.Тя каза, че според новите прогнози безработицата ще намалее през 2014 г. едва с 0.1 процентни пункта при първоначално очакван спад от 0.3%. Всъщност колко близо сме до създаването на трайни работни места – тези, които реално ще отбележат напредък на пазара на труда? Прогнозата на министерството за безработицата е, че през  2014 г. тя ще се понижи слабо до 12,8%. За февруари статистиката показа, че нивото на безработица се е понижило слабо до 13,1%. Кое дава основание за този оптимизъм?
По-голямото търсене на труд ли или повишената икономическа активност?  През последните три месеца на 2013 г. спрямо същия период на 2012 г. броят на безработните се е увеличил с най-малко 20 хиляди души, като от началото на годината липсват и чуждестранни инвестиции. Опитът на страните, които вече са излезли от икономическата криза, показва, че трайните работни места  се създават в отрасли с висока добавена стойност и високотехнологични сфери – тези, които предлагат иновативни услуги. В тази посока са и съветите на експерти от Световната банка. Те посочват петте български сектори с много голям потенциал за развитие - преработка на храни, машиностроене и електроника, фармацевтичната индустрия и информационни и комуникационни технологии.
Ревизирани са и очакванията за растеж на икономиката, както и прогнозата за инфлацията. Ние сме скептични за изпълнението на новата прогноза на финансовото министерство, според която брутният вътрешен продукт (БВП) за 2014 г. ще нарасне с 2,1%. Не виждам откъде ще дойде този ръст при условие, че за първото тримесечие на 2014 г. дефлацията в България е най-голяма сред страните в Европейския съюз (ЕС) и достига нива от 2,1%. Припомням,  че прогнозата на МВФ за брутния вътрешен продукт на България за 2014 г. е да постигне растеж от около 1,6%.  На фона свитото потребление и увеличаване на спестяванията на домакинствата единственият вариант за постигане на по-голям ръст е чрез теглене на нови заеми и увеличаване на публичните разходи. Явно това е идеята на управляващите.  Значително занижени са и очакванията за преките чуждестранни инвестиции, които вече се оценяват на 2.7% от БВП вместо първоначално прогнозираните 4.1%. Ако трябва да обобщим, то от данните за първите месеци на 2014 г. няма особени поводи за оптимизъм, най-вече с червените лампички в приходната (ДДС и осигуровки) и разходната част (заплати, социални разходи, субсидии), както и по отношение на трансферите (дефицитът в социалните системи и липсата на нови приходи за общините).
Ако има причина за притеснение, то тя не е толкова в самото изпълнение, колкото във фискалната философия, това е философията, че през бюджета трябва предимно да се правят текущи разходи за сметка на инвестициите и че дефицитът, макар и в законните граници, трябва да се изпълва максимално с цел напрягане на социалните харчове. Тази политика може и да звучи популярно, но тя ощетява растежа и неслучайно възстановяването в страната върви слабо, а нови работни места така и не се създават.