Наплив в Пловдив за Великден

Животът

06-04-2014, 15:06

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

40% от българите посрещат празника извън дома

40% от българите ще посрещнат Великден извън дома. Записванията за почивка за празниците почти приключват, повечето свободни места са изчерпани. Най-голямо търсене има в СПА курортите в България. Сред най-желаните дестинации са Велинград, Хисар, Добринище и Сандански, посочва Йоанна Дочевска, зам.-председател на Българска туристическа камара цитирана от БГНЕС.

Хотелите, които предлагат СПА услуги, са пълни почти на 100%, потвърди и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него ще има интерес и към зимните и морските курорти където около 30-40 на сто от базата ще бъде отворена за Великден и майските празници. Голяма заетост по това време отчитат и хотелиерите във Велико Търново и Пловдив.

Уикенд за двама в СПА хотел може да бъде на цена от 150 лв., но в зависимост от услугите в пакета понякога достига и 400 - 500 лева. Пакетните отстъпки, предлагани от хотелиерите, са изгодни, ако се отседне поне за три дни при тях, все още има предложения за наемане на селски къщи и отсядане в семейни хотели, където няма луксозни условия, но домакините предлагат домашна кухня и внимание за всеки гост.

Заради повечето почивни дни много нашенци се решават да пътуват и в чужбина. Съседна Гърция е фаворит в това отношение. При съседите празникът се посреща особено тържествено, в пакетите им винаги е включена тържествена вечеря, местните църкви са пълни, а церемониите доста пищни. Предлагат се варианти за почивка в южната ни съседка с организиран транспорт на цени, които започват от 350 лв. за три нощувки с организирана великденска вечеря. Може да се попадне дори и на оферта за нощувка в петзвезден хотел в гръцката ни съседка на полупансион на цена от 35 евро на човек. Българите обикновено окупират Северна Гърция по това време, като остров Тасос е едно от любимите места за престой, където може да се отседне в малки семейни хотелчета или на квартира на съвсем достъпни цени.

Заради съвпадението на православния и католическия Великден през тази година има възможност да се види как празнуват и в Средна и Западна Европа. Затова туроператорите отчитат повече записвания за това направление в сравнение с други години. Интересът е към Виена, Будапеща и Рим. Пътуване до Вечния град със самолет за четири дни излиза 1200 лева.

Очакваме за празника у нас да дойдат много гърци и румънци, Великден ще мине изключително добре, като се имат предвид предварителните заявки, които са направени досега, коментира още Рагин. Гости ще имаме и от Западна Европа. По това време идват у нас хора, които са любопитни да видят източно-православните ритуали за Великден.